Touch for peace

SHIATSU PRAKTIJK & SCHOOL HEERENVEEN

Lessen Ohashiatsu

De “praktische” opleiding is bedoeld voor mensen die zich willen bekwamen in shiatsu. De geleerde technieken passen perfect in een professionele omgeving, zoals bijvoorbeeld bij hands-on lichaamswerk-therapie.  Je kunt direct beginnen met het geven van shiatsu aan bijvoorbeeld vrienden en familie. Dit is snel uit te bouwen naar minder bekenden en al gauw kun je een bord in de tuin zetten met “SHIATSU”. 

Voor professionals (o.a. leraren, psychologen, fysiotherapeuten) kan de opleiding een interessante aanvulling zijn op hun dagelijkse werkzaamheden. Je leert namelijk ook hoe lichaam en geest samenwerken en hoe dus bijv. lichamelijke kwalen een weerspiegeling van bepaalde omstandigheden kunnen zijn en vise versa. De totale opleiding bestaat uit 6 niveaus.

Deze shiatsu-opleiding is geaccrediteerd voor na- en bijscholing voor leden van de NVST (Nederlandse Vereniging van Somatherapeuten). Voor het aantal uren per niveau, zie het tabje “lessen”. Een aanrader, voor als je je techniek wilt optimaliseren. Al menig shiatsu-therapeut heeft baat gehad bij de technieken ontwikkeld door Ohashi en zijn Instuctors. Graag wil ik je de geheimen van deze mooie technieken leren.

Na een beginnerscursus van 10 dagdelen kun je al een volledige behandeling geven. Het is de bedoeling dat je thuis de geleerde technieken oefent, zodat deze je eigen worden. De cursussen worden gegeven in de volgende vormen:

In de lessen

Door op elkaar te oefenen en elkaar feedback te geven leer je jezelf zo goed mogelijk op de ontvanger af te stemmen. Als je open staat voor feedback, kun je veel leren. Je zult merken dat je lichaam sterker wordt en je steeds makkelijker de technieken kunt toepassen. Shiatsu valt onder de Oosterse geneeskunde en verschilt met de Westerse manier van denken en behandelen. De lessen beslaan zowel praktijk als theorie.

De oefenklassen

Circa eens per maand worden er door mij een oefenklas georganiseerd. Je kunt dan oefenen op medecursisten, om het geleerde te verdiepen

De inhoud van het lesprogramma

Beginners I-cursus: innerlijke kracht/uiterlijke gratie

Je leert de grondbeginselen van Ohashiatsu®:

Deze zijn van toepassing op deze vorm van lichaamswerk en wellicht nog belangrijker: op alle aspecten van het leven. Je leert hoe je werkt vanuit je HARA: je centrum en je bron van innerlijke kracht en rust.

Aan het einde van de cursus ervaar je een grotere gevoeligheid en een beter lichamelijk besef en kun je een hele shiatsu-behandeling geven.

Beginners II-cursus: de vijf elementen

Leerde je in de Beginners-I cursus hoe te werken met de energie-meridianen, in de Beginners-II cursus leer je waarom te werken met specifieke meridianen door de introductie van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Ons uiterlijk, onze gewoonten, onze sympathieën en antipathieën, onze emoties en attitudes zijn voorbeelden van onze inspanningen om te allen tijde in harmonie te zijn met de vijf Elementen in de natuur en in ons zelf.

Met behulp van de principes en de filosofie leerde je in Beginners I ‘hoe’ te werken met de energie-meridianen. In de Beginners II cursus leer je 'waarom' te werken met specifieke meridianen door de introductie van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Ons uiterlijk, onze gewoonten, onze sympathieën en antipathieën, onze emoties en attitudes zijn voorbeelden van onze inspanningen, om te allen tijde in harmonie te zijn met de Vijf Elementen die in de natuur en in ons zelf.

Verder leer je:


Intermediate I – cursus: Hara analyse en stretching

Deze cursus toont waarom Ohashiatsu® de beste shiatsu is voor de gevers. Je leert nieuwe technieken waarbij je gebruik maakt van je armen, ellebogen en knieën, die de lichaamsbalans en de gratie verhogen, en het geeft de handpalmen en duimen de broodnodige rust. Door gebruik te maken van knieën, onderarmen, ellebogen of de handen heeft de gever de mogelijkheid om meer dan twee verbindingen te maken met de ontvanger. Dit resulteert in een gekoesterd gevoel. Dit is waar je Ohashiatsu® als meditatie begint te ervaren.

Je maakt kennis met:


Intermediate-II cursus : Fysiologie / psychologie en meridiaan extensies

 

In deze cursus maak je kennis met de meridiaan uitbreiding volgens Shizuto Masunaga. Dr. Masunaga was een psycholoog die tevens shiatsu-therapeut en leraar was. Hij doorzag dat de psychologische en emotionele aspecten van meridianen zich op andere plaatsen van het lichaam konden manifesteren dan op het traditionele meridiaansysteem. Door het leren van Masunaga’s meridiaan extensies krijg je inzicht in hoe fysieke situaties zich kunnen manifesteren in emoties en psyche en hoe een disbalans in emoties kan leiden tot pijn en ziekten.


Advanced –I cursus : Nieuwe technieken en transities

Deze cursus geeft verbreding aan het Ohashiatsu® curriculum waarbij de focus ligt op de basistechnieken van Ohashiatsu®: het verschil tussen de homologe en homolaterale beweging; het perfectioneren van de cross-patterning techniek; en  het gebruik van de moeder/kind hand. Verder leer je vloeiende en moeiteloze kleine en grotere transities toe te passen in een sessie: van ruglig naar buiklig, van zijlig naar buiklig, van zijlig naar ruglig etc.

Daarnaast komen aan bod:

Eén les is gereserveerd voor een praktische toets in de groep, waarbij de studenten hun kunnen laten zien op gasten en hierbij door de docent worden beoordeeld. De cursus behelst een schriftelijke toets en een tutorial met de docent.


Advanced II: Zen-mind/Full circle

Dit niveau brengt de leerling terug naar de basis. Herinnert eraan hoe eenvoudig Ohashiatsu® feitelijk is met de belangrijkste technieken: crosspatterning, kruipen en bewegen vanuit de Hara. Verder worden er nog enkele nieuwe technieken geleerd, zoals spier-meridiaan tonificatie, sedatie, scarf-techniek en moxibustion. De cursus wordt afgesloten met schriftelijke en praktische examen. Ohashi geeft het laatste praktische examen en tutorial. De presentatie in de klas, de tutorial, het schriftelijke en praktische examen worden geëvalueerd voor slagen van AdvancedII en het verkrijgen van een diploma (graduating).

 

Ohashiatsu®  – Oriëntaalse diagnose

Algemeen geldt: 

1.  Men mag in de eerste 5 niveaus 2 lessen per niveau missen, dit is niet aan te bevelen. Later kunnen lessen worden ingehaald, zodra deze weer gegeven worden.

De boeken dienen thuis bestudeerd te worden.

Voor de algemene voorwaarden klikt u hier.